Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena – kierrätettyä elektroniikkaa kotiin

Kaikkia kodin laitteita ei ole välttämätöntä hankkia uusina. Uusiin tuotteisiin kannattaa toki panostaa silloin, kun niille tietää olevan paljon käyttöä tai niiden luonnollinen elinikä on lyhyt.

Kierrätetyillä elektroniikkalaitteilla on monia etuja puolellaan: ne ovat usein edullisempia kuin uudet, niiden avulla tehdään helppo ekoteko ja niiden avulla voidaan tuoda kotiin tietyn vuosikymmenen tunnelmaa. Monet elektroniikkaa myyvät verkkokaupat ovat havahtuneet käytetyn elektroniikan kasvaneeseen menekkiin ja ovat rakentaneet sekä kierrätys- että jälleenmyyntipalveluita. Kuluttajien kasvava kiinnostus kierrätykseen kielii siitä, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia ympäristön nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Uusi puhelin käytettynä takataskuun

Käytettyjen puhelinten markkina käy kuumana. Uusia malleja ilmestyy jatkuvasti, eikä uusimpien ominaisuuksien perässä ehdi pysyä. Koska uusimmat mallit maksavat usein yli tuhat euroa, on niiden hankkiminen rasittavaa myös lompakolle.

Puhelin kannattaakin ehdottomasti korjata, ennen kuin hankkii uutta. Usein näyttö, kaiuttimet, kuulokeliitäntä tai latausliitäntä ovat vielä korjattavissa ja korjauspalvelut voivat tilata puhelimen varaosat liikkeeseen nopeastikin. Jos pienelektroniikka kiinnostaa ja osaa korjata puhelimia itse, voi sopivia varaosia tilata Fixpart -nimisestä kotimaisesta yrityksestä. Jos älypuhelimien korjaus käy luontevasti, voi alkaa vaikka korjaamaan läheisten kännyköitä myös itse sopivaa korvausta vastaan.

Tosipelaaja rakentaa oman tietokoneensa

Todelliset hc-pelaajat kasaavat omat tietokoneensa itse. Siksi alan harrastajien keskuudessa on luonnollista ostaa varaosia muilta pelaajilta foorumeilla ja tapahtumissa.

Usein tietokoneen rakentaminen on kallista puuhaa, sillä etenkin uudet laadukkaat osat maksavat paljon. Siksi osien ostaminen käytettynä on hyvä idea. Moni tietokoneita harrastava yhdisteleekin unelmiensa pelikoneen uusista ja vanhoista osista, joiden yhdistelmästä syntyy juuri omiin käyttötarkoituksiin parhaiten sopiva tietokone.

On hyvä tutustua tarkasti siihen, mitä on käytettynä ostamassa – etenkin jos kyseessä on kallis osa. Kierrätetyssä ja käytetyssä tavarassa, eli kahden kuluttajan välisessä osto-ja myyntitapahtumassa kuluttajansuoja ei suojele ostajaa yhtä tehokkaasti kuin yrityksen ja kuluttajan välisessä osto- ja myyntitapahtumassa. Kannattaa siis pitää kiinni oikeuksistaan ostaessa kierrätettyä tavaraa.

Vanhan elektroniikan kierrätys

Vanhan elektroniikan kierrättäminen on tärkeä osa vastuullista kuluttamista: kun tuotteen on itselleen joskus hankkinut, siitä täytyy pitää huolta koko sen eliniän ajan.

SER tarkoittaa sähkö- ja elektroniikalaiteromua. SER-kategoriaan kuuluu kaikki sähkö- ja elektroniikkalaiteromu, joka

– tarvitsee toimiakseen sähkövirtaa, akkua, paristoa tai aurinkoenergiaa
– on muu kuin hehku- tai halogeenilamppu.

Elektroniikkajäte ei siis kuulu sekajätteen, muovin tai metallin joukkoon. Sen sijaan jätettä voi viedä SER-jätekeräyspisteille, joita Suomesta löytyy jo yli 400 kappaletta. Myös moni kauppa, isompi ja pienempi, ottaa vastaan SER-jätettä. Eli rikkoutunut taskulamppu tai vanha, korjauskelvoton kännykkä kannattaa ottaa mukaan seuraavalle kauppareissulle ja jättää romut keräykseen. Irtonaiset akut ja paristot sen sijaan eivät kuulu SER-keräykseen, vaan niille on omat, erilliset paristokierrätyspisteensä.

Kierrätetty elektroniikka on siis helppo ja edullinen ekoteko kotia sisustaessa.