Omaa kotia pitää remontoida tasaisin väliajoin. Sillä ei ole merkitystä onko kotisi uusi, vai oletko ostanut perheellesi vanhan talon – jokainen koti tarvitsee tasaisesti remontointia, koska kodit ovat tehty elämistä ja käyttöä varten. Mutta jos olet remontoimassa kotiasi tänä vuonna, ajattelimme helpottaa sinua tekemällä yhden listan, jolle olemme nostaneet muutaman omasta mielestämme tärkeän asian.
Älä aliarvioi suunnittelun tärkeyttä
Omassa kodissaan haluaa tehdä asioita omalla tavallaan, myös remontin suhteen. On hyvä kuitenkin ymmärtää heti alusta alkaen, että on muutamia asioita, jotka kannattaa tehdä heti alusta alkaen oikein, ja useimmiten vielä kääntyä niiden suhteen ammattilaisten puolelle. Varsinkin remontin vaatimat sähkötyöt ja vedeneritys sekä viemäröinti ovat töitä, joiden kohdalla on syytä harkita ammattilaisen kutsumista paikalle.
Ennen varsinaisen remontin aloittamista on hyvä myös laatia mahdollisimman kattava suunnitelma siitä, mitä ollaan tekemässä, koska ollaan tekemässä ja kuka tekee. Suunnitelman avulla on huomattavasti helpompi tehdä myös remonttibudjetti – joka yleensä on alussa hieman alakanttiin mitoitettu, ja useimmiten se ylittyy syystä tai toisesta. Remonttia suunnitellessa ja remonttia tehdessä on hyvä ymmärtää, että remonttia tehdessä on hyvä osata remontoida, olla taitava käsistään – pelkällä onnella ei pärjää kuin nettikasino peleissä.
Suunnittelussa on hyvä käyttää apuna verkkokauppojen hinnastoja laskettaessa eri vaiheiden kustannuksia. Todellisuudessa suunnittelussa aina unohtuu osa, mutta hyvällä suunnittelulla varmistetaan suurin osa halutun remontin toteutumisesta. Hyvä suunnittelu myös säästää rahaa, sillä silloin ei tule ostettua tuotteita turhaan varastoon, tai varmuuden vuoksi. Pienet pintaremontit saattavat valmistua viikoissa, mutta laajemmat remontit voivat kestää kuukausia. Lisäksi materiaalien saatavuus ja työvoiman saatavuus voivat vaikuttaa aikatauluun. Vaikka valitsisit oikein tekijän suhteen, voi olla että hekin käyttävät alihankkijoita – kaikkeen ei aina voi varautua täydellisesti.
Valitse oikeat materiaali ja oikeat tekijät
Jos remontti vaatii sähkömiestä – valitse henkilö, jolla on luvat tehdä sähkömiehen töitä. Samoin jos olet palkkaamassa yritystä tekemään esimerkiksi saunaa, tai pesuhuonetta, on hyvä varmistaa, että tekijällä on sertifikaatit kunnossa, sillä jos ongelmia tulee vuoden tai kahden päästä, niiden käsittely luotettavien yritysten kanssa on helpompaa kuin satunnaisen remonttimiehen, jota ei enää parin vuoden päästä paikkakunnalta löydy.
Materiaalien suhteen on hyvä aina kysyä neuvoa enemmän asiasta tietäviltä, kun lähteä itse arvailemaan mikä asia toimii minkäkin tuotteen kanssa. On kyse sitten ulkoverhouksen uusimisesta tai keittiön uusista kaapeista, väärillä valinnoilla voi olla tuhansien eurojen hintalappu.
Se, että itse kuvittelee osaavansa yhdistää oikeat piuhat oikeaan paikkaan sähkötöissä ei ole kovin hyvä selitys vakuutusyhtiölle siinä vaiheessa, kun oma koti on palanut poroksi, tai että luulit tietäväsi millaisilla tuotteilla kaakelit ja lattia laitetaan kylppäriin sen jälkeen, kun tarkastaja on todennut parin vuoden päästä hometta kylppärissä.
Ammattilaisten käyttö maksaa, mutta todennäköisesti saat myös sellaisen lopputuloksen, johon olet tyytyväinen, ja joka kestää aikaa ja mahdolliset tarkastukset, ja saa myös vakuutusyhtiön hyväksynnän.
Tarvitseeko remonttisi lupia?
Lupakäytännöt saattavat osittain olla erilaisia eri kunnissa. Perussäännöt ovat samat, mutta mitä isommasta remontista on kyse, ei ole iso asia varmistaa oman paikkakunnan virastosta, millaiset remonttiluvat saattavat olla tarpeellisia, ja pitääkö esimerkiksi naapureille kertoa, tai ottaa heiltä kommentit tulevaan remonttiin. Ja nämä lupa-asiat muuttuvat, esimerkiksi tänä vuonna tuli mahdollisuudeksi rakentaa saunamökki omaan pihaan ilman rakennuslupaa, kunhan muuten seuraa oman tontin rajoituksia ja etäisyyksiä naapuriin.
Ja jos oma asuntosi on rivitalossa tai kerrostalossa, luvista kannattaa jutella taloyhtiön kanssa ennen kuin aloittaa remonttia, tai itseasiassa jo suunnitteluvaiheessa. Ei ole kiva juttu suunnitella, ostaa iso kasa tavaraa ja huomata, ettei sellaista suunniteltua remonttia saakaan tehdä.
Kilpailuta ja tee oikeita päätöksiä
Kilpailutus remontissa liittyy sekä tarvittaviin remonttitarvikkeisiin, että siihen, kuka remontin teille tekee. Varsinkin nykyaikana, kun rakentamisessa on pienoinen laskusuhdanne, rakennustarvikeyritykset tarvitsevat tilauksia, ja mikäli suunnitelmasi on valmis, ja voit sen avulla kertoa selkeästi, mitä tarvitset – voit hakea remonttitarvikkeisiin tarjouksen alueesi rautakaupoista yms. vastaavista liikkeistä.
Mitä tulee sitten remontin tekijään, eivät kodinomistajat ole välttämättä itse kovin kokeneita rakentajia tai remontoijia, joten useimmiten on tarve tilata osaaja paikanpäälle. Tässä on hyvä ymmärtää jo suunnitteluvaiheessa, että hyvät ammattilaiset ovat kysyttyjä osaajia, joilla voi olla kuukausien työjonot!
Paikallinen sosiaalinen media on hyvä paikka kysellä osaajia, jos itselle ei ole vielä sellaista tiedossa. Sosiaalinen media yhdistettynä omaan tiedonhakemiseen ja paikallislehtien ilmoitteluun antanee sinulle muutaman hyvän vaihtoehdon, joita lähestyä tarjouspyynnön kanssa. Mikäli oikeasti haluat myös saada tarjouksen, tee hyvä tarjouspyyntö.
Hyvän tarjouspyynnön saat tehtyä, mikäli olet tehnyt alustavan suunnitelman, josta voit antaa tarjouspyyntöön aikataulun ja työtehtävät- ja kun laitat tarjouksen sähköisesti menemään, lisää loppuun myös päivämäärä, koska tarvitset vastauksen. On hyvä myös antaa aikaa vastaukselle muutama päivä.
Iso remontti ja oma asuminen sen aikana?
Entä jos se remontti on niin iso, ettei asuminen omassa kodissa onnistu remontin aikana? Tämäkin on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa. Vaihtoehtoja ovat sitten oma perhe, sukulaiset, paikalliset hotellit ja matkustajakodit, tai sitten voitte ottaa parin viikon loman ja tulla perille valmiiseen kotiin – mikäli kaikki on mennyt suunnitelmien mukaisesti.
Tietenkin jos mahdollista, voi remontin ajaksi luoda kotiin väliaikaisia tiloja niiden tilojen tilalle, jotka ovat remontoitavana – makuuhuone ja työhuone ovat helppoja, mutta keittiön ja kylpyhuoneen väliaikaisratkaisut saattavat vaatia enemmän suunnittelua ja työtä toteuttamisessa.
Seuranta on tärkeätä
Jos kyseessä on pidempi remontti, on hyvä olla koko ajan tietoinen siitä, missä vaiheessa remontti on menossa. Se ei tarkoita remontin mikrojohtamista, vaan tietoutta siitä, että remontti pysyy aikataulussa ja budjetissa. Tässäkin jälleen kerran auttaa se, että se alkuperäinen suunnitelma on tehty hyvin, ja se on käyty läpi remonttikaverin kanssa.
Seurannassa on hyvä hyöty käyttää myös nykyaikaista teknologiaa, eli omaa älypuhelinta ja dokumentoida kuvin eri työvaiheet. Se voi olla hyödyksi myös tulevaisuudessa, kun olet myymässä kotiasi seuraavalle.
Käydään vielä läpi muutama tärkeä pointti
Jos mietinnässä on remontti tälle vuodelle, huomioi, että ammattilaisilla voi olla useamman viikon tai jopa kuukausien työjono, millä voi olla iso merkitys remonttisi aikataululle.
Tee huolellinen suunnitelma, sillä se auttaa pysymään aikataulussa ja mahdollistaa budjettilaskennan remontillesi. Suunnitelma mahdollistaa myös ajantasaisen seurannan ja dokumentoinnin.
Jos et osaa itse remontoida, älä remontoi. Palkkaa ammattilainen tekijäksi ja varmista, että tekijälle on tarpeelliset sertifikaatit ja ammattiosaaminen, jottei tule ongelmia vuosien jälkeen esimerkiksi vakuutusyhtiön kanssa.
Varmista myös, että sinulla on taloudellisesti varaa tehdä remontti. Hyväkin budjetti saattaa osoittautua riittämättömäksi ja remontti kasvaa alkuperäisestä suunnitelmasta, joten tarpeellisesti voi tulla jopa remonttilainan hakeminen – ja se on hyvä hakea ajoissa, tai ainakin jonkinlainen lainalupaus.
Kilpailutuksella voit löytää säästöjä niin raaka-aineissa, tekijässä kuin myös mahdollisessa remonttilainassa. Älä siis väheksy kilpailutuksenkaan merkitystä omassa remontissasi.