Remonttiunelman toteuttaminen – viisi vinkkiä remonttibudjetin suunnitteluun

Kun remonttihaaveet polttelevat, on aika ryhtyä toimeen. Monelle kevät ja kesä on hyvää aikaa tehdä kotona isompia ja pienempiä kunnostustöitä – olisiko vihdoin aika huoltaa rännit, vaihtaa pihalaatat tai keittiön kaapit?

Remontointi on mukavaa puuhaa, mutta se saattaa tuntua lompakossa. Usein remontoidessa sattuu ja tapahtuu, eikä kaikkeen voi aina varautua etukäteen. Tässä artikkelissa kerromme parhaat vinkit siihen, kuinka remontti saadaan pysymään budjetissa.

Suunnittelu

Remonttia varten kannattaa tehdä kattava suunnitelma ja määritellä tarkasti, mitä kaikkea on tarkoitus saada aikaan. Erilaisia vaihtoehtoja kannattaa miettiä ja vertailla hintoja ennen päätöksentekoa. Tarkka suunnittelu auttaa välttämään ylimääräisiä kustannuksia ja yllätyksiä matkan varrella.

Toisinaan omaa taloudellista tilannetta joutuu kohentamaan ennen remontoinnin aloittamista. Yksi tapa on ottaa remonttilaina, jonka avulla suurimmat hankinnat saa tehtyä. Kannattaa pitää mielessä kuitenkin, että lainat kannattaa kilpailuttaa, tällä tavalla voi välttyä maksamasta lainasta liikaa.

Pyydä useita tarjouksia

Remonttia suunnitellessa pyydetään ja saadaan useita eri tarjouksia eri firmoilta. Ei pitäisi kuitenkaan tarttua ensimmäiseen tarjoukseen, vaan pyytää hinta-arvioita useammalta urakoitsijalta ja materiaalitoimittajalta. Kilpailuttamisen avulla saa parhaan mahdollisen hinnan ja säästää budjetissa. Samalla oppii remontoinnin maailmasta lisää ja kykenee jatkossa tekemään entistä parempia valintoja.

Hintojen vertailu

On fiksua vertailla eri vaihtoehtoja ja hankia tietoa eri myyjiltä ennen hankintojen tekemistä. Kannattaa myös varmistaa aina, että saa parhaan hinta-laatusuhteen materiaaleille ja tarvikkeille sen sijaan, että tyytyisi ensimmäiseen tai helpoimpaan ratkaisuun.

Verkkokaupat, alennusmyynnit ja kierrätyskeskukset tarjoavat edullisia vaihtoehtoja. Myös ammattikoulujen oppilaiden osaamista voi hyödyntää pyytämällä remontin oppilastyönä. Oppilastyö on edullisempi kuin valmiiden ammattilaisten tekemä työ ja tukee samalla nuorten valmistumista ammattiin.

Aikataulussa pysyminen ja ajoissa toiminen

Viivästyksistä voi aiheutua lisäkustannuksia remontissa. Aikataulun pitäminen on tärkeää, jotta voi välttää ylimääräisiä kustannuksia. Lisäksi ajoissa toimiminen antaa mahdollisuuden vertailla hintoja ja tehdä harkittuja päätöksiä.

Kaikilta viivästyksiltä ei kuitenkaan voi välttyä: aliurakoitsija voi myöhästyä aikataulusta, toimitus voi viivästyä tai sade voi vaikeuttaa työntekoa. On hyvä tehdä selkeä ja jämäkkä aikataulu, mutta jättää siihen sopivasti joustovaraa. Tällä tavalla koko suunniteltu remonttikokonaisuus ei järky, kun eteen tulee vastoinkäymisiä.

Oma työpanos

Jos  on aikaa ja taitoja, voi aina harkita remonttityön tekemistä osittain tai kokonaan itse. Kustannuksia voit säästää huomattavasti tekemällä esimerkiksi maalaustyöt ja pienimuotoiset asennustyöt itse. On kuitenkin järkevää arvioida omat kyvyt realistisesti ja harkita ammattilaisen palkkaamista monimutkaisempiin tai vaarallisempiin töihin. On aina hyvä konsultoida ammattilaista, kun tarkoitus on työskennellä sähkölaitteiden tai putkistojen kanssa.

Omat kädentaidot harjaantuvat parhaiten tekemällä. On siis hyvä kokeilla erilaisten remonttitöiden tekemistä rohkeasti – silloinkin, kun lopputulos ei välttämättä ole paras mahdollinen. Kokeilemalla oppii! Toisinaan remonttitaitoja voi harjoittaa myös kansanopiston kurssilla.